lördag 4 mars 2017

Bamse blir inte stark av dunderhonung längre !

Våra barn lär sig källkritik nu i skolorna, nu är det bara vi vuxna som ska följa deras exempel .

Källkritik är en metod du använder för att granska den information du tar del av, för att avgöra om informationen är trovärdig och går att lita på.
Checklista för källkritik på nätet
 1. Vem? Vem har skapat sidan? Är det en myndighet, organisation, företag eller person du känner till sedan tidigare? Är det en expert som uttalar sig? Vilka andra webbplatser länkar man till – Statistiska centralbyrån eller till en okänd källa? Eller finns inga angivna källor alls? Tips! Om det finns uppgifter om skribenten, googla på namn eller e-postadress och se vilka träffar du får.

 2. Varför? Varför har den aktuella webbplatsen skapats? Vill man sprida information eller åsikter? Vill man väcka debatt eller underhålla? Är någon ute efter att tjäna pengar?

 3. Vad? Vilken typ av information finns på sidan? Är det mest personliga åsikter eller fakta? Verkar innehållet pålitligt? Stämmer det med sådant du redan vet? Är källan den som den utger sig för att vara? Finns det källhänvisningar som går till ställen som bekräftar påståendet? Är dessa källor i sin tur oberoende av varandra eller delar de samma upphovsman? Utger sig källan för att vara den enda sanningssägaren i en värld av lögner?

 4. När? När gjordes senaste inlägget eller uppdatering av sidan? Om det var länge sedan har kanske omständigheterna förändrats? Fungerar länkarna fortfarande? Tips! Tänk på att om du vill ha senaste nytt inom ett område, till exempel börskurser eller matpriser, vill du inte läsa inaktuell information. De flesta sökmotorer kan ställas in för att bara visa information som uppdaterats efter ett visst datum, t.ex. den senaste veckan. Men ska du studera historiska skeenden kan du ha nytta av både nytt och gammalt material.

5. Hur? Hur hittade du sidan? Kom du dit via en källa som du litar på? Det är lätt att göra en till utseendet proffsig sajt utan att innehållet ligger på samma nivå. Tänk på att alltid göra din källkritiska bedömning efter innehållet, inte utseendet. Tips! Kontrollera uppgifterna noggrant, oavsett om det gäller tryckta texter, webbsidor, bilder, inspelade uttalanden eller intervjuer. Källkritik är alltid viktigt och extra utmanande när det gäller källor på nätet.

 Källa https://statensmedierad.se/…/…/kallkritikenutmaning.422.html
 1949150944

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Säg vad du tycker,Du får vara anonym och robotar är också välkomna.