måndag 30 mars 2015

Cherry red ears makeover

Fläskläppens tidevarv är här.
Nu är det fullt accepterat att förstora sina läppar, ung som gammal sprutar och pumpar vi  upp våra läppar, och vi ser inte ens hur tokigt det ser ut.

Blinda följer mode ankorna sina förebilder och det kostar på.
Ju större läppar, desto större kostnad, helt enkelt!

 Implantat av olika slag görs på olika kliniker,  prisklassen rör sig kring 15 000 – 20 000 kronor, medan injektioner är  billigare och även kan göras på skönhetssalonger, och där rör det sig bara om några tusenlappar, från 2 000 kronor till 5 000 kronor ungefär.

  • Fett-/läderhudsimplantat 15 000 – 25 000 kr
  • Allodermimplantat 15 000 – 25 000 kr
  • Fettinjektion 15 000 – 20 000 kr
  • Läpplyft/måsvingeplastik 15 000 – 20 000 kr
  • V till Y-läppförstoringsplastik 15 000- 20 000 kr
  • Munvinkelplastik 10 000 – 15 000 kr

och så finns 
Läppumpen som fungerar med ett vakuum , suuuger upp dom. för bara 500 kr.

Var ska det sluta.?.. om några år ska vi kanske  måla öronen röda också,,,så kom ihåg jag var först 2015 med mina ,
Cherry red ears makeover för bara 29 kr.

Det inte farligt att ha tråkigt en liten stund,

Det var en gång för länge sedan, långt innan smarta telefoner, sms text meddelanden och alla dessa appar . Då det inte var så farligt att ha tråkigt en liten stund,
och Google inte hade alla svaren på våra frågor .
Jag längtar ibland tillbaka dit ovisshetens tidevarv , man kunde gå och undra lite på en sak i några dagar , kanske fråga en sådan där äldre människa .
ibland kunde det hända att man besökte ett bibliotek där fanns det mycket information.
Det kunde bli intressanta diskussioner vid möten mellan människor,
Frågar man någon nu nuförtiden så tar det 5 sekunder så har man knappar fram svaret på alla livets mysterium på sin telefon . och man sitter där tillslut och har inget mer att säga varandra.
Vi sitter tysta tillsammans med telefonerna i handen och väntar på nästa sms .
Min Iphone är smartare än din Iphone, det är en smartphone


måndag 23 mars 2015

I dag lämnade den sista snöfläcken Månkarbo igen !

DEL 2

Ett litet bakslag bara , snön kom tillbaka men nu försvinner den för att lämna över till fröken vår.

I dag lämnade den sista snöfläcken Månkarbo igen !


söndag 22 mars 2015

Dagens fynd i frysen

Dagens fynd i frysen
Vad är detta ? varför kan jag aldrig lära mig att skriva lappar på påsarna, det måste vara något gott eftersom den lades in där en gång i tiden.Och varför kan jag inte lära mig att ta upp den i tid, kanske på morgonen så att den är tinad när jag ska laga till vad det nu är i min påse.

NU MÄSTE jag bli bättre  på att skriva på påsarna när jag fryser in mina delikatesser....

Vad som gömmer sig längst in i min frys,vågar jag inte ens fantisera om . Det var länge sedan det såg ljuset.

Alla andra har sådan ordning, dom har frysfolie,dubbla påsar,dom skriver innehåll och till och med datum på sina frysobjekt. Jag skulle skämmas!

Nu får man stå här hungrig med en bit fryst ....?...  i handen.

Med hjälp av mikrons upptinings effekt så tinar jag det som ska bli min lunch i dag ,fortsättning följer......


tisdag 17 mars 2015

Solens strålar

Nu är man vår trött,,,inte så att jag är trött på våren ,utan jag blir som ledsen och kommer inte för mig att göra något just nu . less på allt och alla .
Jag vet att det går över och jag hoppas mina drabbade medmänniskor också vet det.

Är du drabbad av denna vårtrötthet ?

Ser fram emot solförmörkelsen på fredag . det blir nog häftigare än årets Melodifestival i alla fall.
Ska leta fram en kikare tills dess, ( håll kikaren mot solen och sätt ett vitt papper nedanför Att titta direkt mot solen genom kikare eller teleskop är däremot direkt skadligt för ögonen

Bäst runt kl 11 på fredagen den 20 mars. . Månens skiva nuddar solen först kl 09:43 sedd från Skåne (09:55 från Stockholm, 10:05 från Haparanda). För de flesta är förmörkelsen är som störst kl 10:55 (10:50 i Skåne och 11:05 i Haparanda).


http://www.popast.nu/2014/06/sa-skadar-du-solens-flackar-projicera-latt-med-papper-och-kikare/

lördag 14 mars 2015

Nytt från Månkarbo

Nyheter från Månkarbo , min bit av Sverige

I dag lämnade den sista snöfläcken Månkarbo .

och 6 vita svanar flög över fruktvill kl 8 i morse.





fredag 13 mars 2015

Samma-lika

Britt Ekland   ställde upp för konsten, hennes singel på 70 talet.
 Människor förfasades och skrek på censur

L
Lady Gaga  "kom på samma ide" 2014 och det blev hyllad konst







onsdag 11 mars 2015

Skylten till kärlekens torg har blåst ner

Var in till Uppsala i veckan, Att få tag på en kopp kaffe på akuten är omöjligt om man inte har kort! kaffe och godis automaterna kräver alla bank kort! . kl 4 på natten stod vi inte ut längre och krävde att någon kunde ge oss en kopp kaffe medan vi vänta. Det fick vi också, från personalrummet.


Varför måste bilar som åker på gågatan i centrala Uppsala hänga sig på tutan för att jag ska flytta på mig? och varför måste dom bli så arga när jag inte gör det?
Skylten som någon satte upp på stora torgets lampor ”kärlekens torg”  har blåst ner i dag. På radion efterlyser man den som klättrade upp i början på dec och satte upp denna skylt anonymt.

Det är ett omfattande tiggeri på gatorna i Uppsala, även lilla Månkarbo har fått en tiggare utanför ICA
Jag såg tiggare lite överallt, i ett annars så vårtrött morgon brus av människor så var det dessa människor som hördes lång väg, 

-PLEASE PLEASE, - HEJ HEJ,  -SNÄLL SNÄLL,

Deras vädjan.ekade  mot affärsfasaderna. 30-40 st bara på min väg från stationen och upp till sjukhuset , en 15 min lång promenad.
Vi andra gick tysta förbi dessa främmande ”fåglar” i vår stadsmiljö.

Eller så bråkade och skrek dom med varandra ,så att Uppsalas A-lagare som är ganska härdade, reste sig från bänkarna och backade undan en bit.
Stadens tiggande kvinnorna blev osams om något och ville att alla skulle höra det, problemet var att jag ,och många med mig inte förstod språket.
Detta var vad jag såg i dag på min väg till sjukhuset i Uppsala, det diskuteras att det är organiserat, mm, men när kvällen kommer så är här de sover på nätterna, under broarna i Uppsala 2015

Fotograf: STAFFAN CLAESSON

Fotograf: STAFFAN CLAESSON





I början på seklet fanns det en gårdfarihandlare som gick runt i byarna bl.a. i Junsele med sitt stora knyte och sålde varor. Han kallades bara för "Flinn-Kalle". Hans hund hette Fylax.
 Luffarna och Positivhalarna Mört-Pelle som fick passa sig för konstaplarna som annars jagade bort dom från gårdar eller kvarter.Nu får polisen inte göra så längre.
Bilder Skansens vårfest 1905 - Nordiska Museet -
"Kod för att importera min blogg till Nouw: 7881480910"

tisdag 10 mars 2015

Evelyn Glennie och Emmylou Harris får Polarpriset 2015


Polar priset på en miljon kronor får
Evelyn Glennie i kategorin klassisk musik. En döv musiktjej , fantastisk slagverkare som spelar barfota för att riktigt känna musiken. titta på detta underbara klipp från Sesam


och  Emmylou Harris får också En miljon kronor i kategorin populärmusik
Jag har ingen skiva med Evelyn tyvärr men här är en med  Emmylou från 1979
 folk/Visa/Pop/Country tjej 








måndag 9 mars 2015

NaHCO3

Har man bara lite bikarbonat hemma så löser man det mesta.
Det finns 100 sätt på hur man kan använda detta undergörande pulver.det är bara att googla.
Allt från ersätta tandkrämen till att tvätta fönster , Detta mineraliskt jäsmedel är tydligen bra mot allt ! Bikarbonatet motverkar svettningar och även kroppsodörer, det enda du behöver göra är att gnugga in en liten mängd under dina armar.läser  jag .
Min mamma använde bikarbonat till att baka pepparkakor med , men det är det ingen som vet längre.


lördag 7 mars 2015

Det där man inte pratar om

Hela havet stormar.
Melissa på Stadsteatern i Uppsala
Det är dags att lyfta på täcket, öppna munnen, avslöja och chockera! Utgångspunkten för ungdomsensemblens arbete under spelåret 2014/15 är helt enkelt det som inte sägs, det vi inte pratar om – det ska vi berätta om. På teaterscenen.
Uppsala stadsteaters stora barn- och ungdomsprojekt har varit i gång i lite mer än ett år och den 10 april är det urpremiär för teaterårets pjäs  med ungdomsensemblen på temat »Det där man inte pratar om«. Temat för pjäsen valdes av Maria Trost, dramapedagog och ansvarig för barn- och ungdomsprojektet och har sedan formats och diskuterats fram tillsammans med ungdomsensemblen.
– Ungdomarna har känt till temat från start, vilket har varit bra. Alla har velat berätta om olika situationer som man i vanliga fall inte pratar om, antingen något de själva varit med om eller något de hört talas om, berättar Maria. Utöver ungdomsensemblen har även flera skolor runt om i länet fått jobba kring samma tema. Bland annat har en klass i årskurs 9 i Österbybruk fått arbeta med Maria vid flera tillfällen under höstterminen. Manus till pjäsen skrivs av Jani Lohikari, dramatikerstudent som går sista året på Stockholms Dramatiska Högskola.
I årets ungdomsensemble finns fem av de tidigare medlemmarna kvar sedan förra läsåret, resten är helt nya i gruppen. Totalt består ensemblen av cirka 15 ungdomar från Uppsala län och de träffas en gång i veckan på teatern och repeterar. De flesta av dem har aldrig tidigare hållit på med teater över huvud taget, i vissa fall aldrig ens sett en föreställning. Det är ett medvetet val, barn- och ungdomsprojektet syftar till att ge unga som inte redan har en relation till kultur en chans att möta teater och språk.
–Efter de här tre åren, som projektet sträcker sig över, ska alla ungdomar mellan 15 och 20 år i Uppsala med omnejd känna till teaterns barn – och ungdomsverksamhet! säger Maria.
MER OM TEATERNS PROGRAM FÖR UNGA
Är du nyfiken på Uppsala stadsteaters program för unga? Vi har workshops, ungdomskort, guidade turer, manusgrupp och mycket mer.
Klicka här för att läsa merFölj teaterns barn- och ungdomasprogram på Facebooksidan Ung på Uppsala stadsteater


Ettan
Premiär: Urpremiär 10 april
Längd:
Manus: Jani Lohikari
Medverkande: Uppsala stadsteaters ungdomsensemble


Det där man inte pratar om

Att fånga en drömm

Sitter och äter ost smörgås ,dricker ett glas kall mjölk och en kopp kaffe .
Vaknade kl. 8 med en typisk sov huvudvärk. som man kan få ibland .När man drömmer förmycket.
Den går över ,
Nu förtiden kommer jag inte ihåg mina drömmar, Jag vaknar och inget har hänt typ! men jag vet att alla drömmer.
Förr kunde vissa drömmar sitta kvar en halv dag. men oftast så bleknade dom när man satte sig upp .
Ovanför sängen har jag sedan 80 talet en  drömmfångare . som ska fånga mina mardrömmar och släppa igenom dom goda och den har fungerat mycket bra, när soluppgången kommer så försvinner det onda .
 Det var sällan jag vaknade kallsvettig  med ångest över nattens bravader. Nu har jag inte ens mardrömmar.
Det kan vara åldern ? eller närminnet , jag vet inte ?
Men jag har i alla fall mina dagdrömmar kvar.


fredag 6 mars 2015

Undersökningen

Hej hopp
Här kommer ett inlägg från mig i Månkarbo igen .
Har inte en aning hur många som läser mig , Visst har jag en statistik räknare på bloggen men den fattar jag inte riktigt .,den lever sitt eget liv.
Tack i alla fall för era kommentarer , då vet man att det funkar i alla fall .Det är alltid roligt att någon hittar hit.
I dag är det fredag på många ställen i världen , men det är bara här i Sverige och framför allt här i Månkarbo som alla äter tacos på fredagar.
(källa ; barnen på skolan och mataffären i Tierp)

onsdag 4 mars 2015

En krona från förr

Visst är det roligt att upptäcka äldre mynt, när man får tillbaka växeln på affären .
I går stod jag med några kronor i handen efter att ha handlat potatis och mjölk.
Jag ser en krona med gamla kungen (Gustav VI Adolf) från 1963. Plikten framför allt, står det på baksidan.


1963! och den används fortfarande . Vi ska få nya sedlar och mynt nästa år men vi fortsätter att handla för mynt från 60 talet.

Jag var 4 år gammal när den präglades.  Nette och Lotta Engberg föddes och, president John F. Kennedy skjuts till döds 1963 . 
Jag håller en bit historia i handen .

En krona från 1963 har ett samlar värde på ca 12 kr.
25 000 kronor 1963 motsvaras av 247 000 kronor i 2015 års penningvärde.


Jag kunde 1963 gå ner till kiosken och köpa en hel påse godis för den här kronan, 5 öre kostade de mesta smågodiset i början av 60-talet. Då stod man på tå där och pekade , en sån och en sån och ett, ett tefat . fem öres kola och det fanns även 1 öres godis på en del ställen . 25 öre kostade tablett askarna det var nästan lyx. Hur mycket är jag uppe i nu?
På Svensktoppen spelades Gröna granna sköna sommar med Lill-Babs.
Och Beatles spelade in sin första skiva  Please please me .

Eurovisionens sång festival 1963 (Eurovision Song Contest) så vann Monica Zetterlund den Svenska uttagningen med låten En gång i Stockholm och Herr Erik Zenker från Farsta fick 100 kr av SVT för sitt jobb med att vara en av jury medlemmarna 1963 .

måndag 2 mars 2015

Svår kamp för vård till demenssjuk mor


 foto ,text JULIA ENGSTRÖM

Jeanette och Ginas mamma började visa symptom på demens föröver två år sedan. Hon har inte kunnat få den vård hon behöver, eftersom hon själv har sagt nej. Kampen för rätt vård är tung.
Gina Karlsson och Jeanette Carlssons mamma lider av demens, men vilken typ av demens vet de inte för hon har inte genomgått någon demensutredning.
Under de senaste två åren har modern haft svårigheter att sköta hushållet och har glömt att sköta sin hygien.
– Det gick inte att ha en dosett hemma för en veckas medicin kunde hon peta i sig på ett par dagar, säger Gina Karlsson.
Även kvinnans make såg hur situationen blev värre och till sist vände sig familjen till Heby kommun och fick rätt till hemtjänst.
Under 2013 blev kvinnan inlagd på sjukhus flera gånger, varpå personalen uppmärksammade att hon behövde genomgå en demensutredning. Döttrarna började då se till möjligheterna att ordna avlastning eller en plats på ett vårdboende, för sin pappas skull. Men modern sade nej.
Både Jeanette Carlsson och Gina Karlsson menar att deras mamma länge varit rädd för att hamna på vårdboende och hellre velat bo hemma. Men för hennes anhöriga har kampen varit svår.
– Biståndshandläggarna menar att mamma måste säga ja till biståndet. Och jag har sagt att det inte går att få en dement människa att ändra sig när hon väl har bestämt sig, säger Gina Karlsson.
Vid årsskiftet blev kvinnan så sjuk att hon återigen lades in på sjukhus.
– Hon blev själv rädd och trodde att hon skulle dö. Hon frågade både oss och pappa vad det var för fel på henne och varför hon glömmer allt, berättar Jeanette Carlsson.
På sjukhuset utfördes en hjärnröntgen och resultaten visade att kvinnan led av en långt gången demens.
Vid ett vårdplaneringsmöte träffade biståndshandläggarna återigen kvinnan tillsammans med Jeanette Carlsson för en vårdplanering.
– Mamma mindes då inte att hon hade varit jättesjuk, säger hon.
Än en gång förklarade Jeanette familjens oro för modern, som den här gången lyssnade.
– Först då gick mamma med på att få en plats på ett korttidsboende, säger hon.
Efter en lång väntan fylld av förtvivlan och desperation kunde kvinnans familj äntligen andas ut. Men vägen dit har varit lång.
– Vi lyckades enbart för att jag till sist fick mamma att säga ja, men det finns andra som inte lyckas med det, säger Jeanette Carlsson som anser att det finns brister i socialtjänstlagen.
Kvinnan har nu varit på ett korttidsboende sedan hon blev utskriven från sjukhuset. Förra veckan blev det klart att hon får plats på vårdboende.
– Ja, hon ska få komma in på ett boende, efter att jag lyckades få henne att säga ja igen. Pappa är också lättad, säger Jeanette Carlsson.