torsdag 30 januari 2014

Ett brev ifrån Regeringskansliet

Jag skrev ett inlägg här på min blogg om hur krångligt det är att köpa färdbiljett på bussar och tåg nu förtiden,  Ett bussbiljettsystem från helvetet.  Vad har hänt med friheten och möjligheten med att åka buss och tåg ? och hur krångligt det är nuförtiden att lösa en biljett
Och sedan skickade jag den till     Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd  för att se vad hon hade för lösning på problemet. 

"Infrastruktur är livsnerven för att människors vardagsliv och arbetsliv ska fungera samt för att näringsliv och industri ska kunna verka och växa. Varje trafikslag för sig ska kunna fungera väl, men ännu hellre samverka ihop för att hela resan eller transporten ska bli optimal."
I dag fick jag svar, ett brev från
Hans Öqvist  Näringsdepartementets kommunikationssekretariat



Hej Matts !
Tack så mycket för ditt brev! Jag jobbar på Näringsdepartementets kommunikationssekretariat och hjälper statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd  att hantera en del av alla de brev hon får. Jag vill helt kort skriva och säga att dina synpunkter och funderingar på hur krångligt det kan vara att åka buss har kommit in i god ordning.
Regeringen anser att det bör vara lätt för resenärer att använda sig av kollektivtrafik. En viktig aspekt är att det ska vara enkelt att betala för sin resa – det vill säga det du tar upp i brevet.
Inom kollektivtrafikbranschen pågår ett arbete med att utveckla de tekniska förutsättningarna för biljett- och betallösningar som används inom lokal och regional kollektivtrafik. Om det finns behov framöver är regeringen beredd att vidta främst reglerande åtgärder för att påskynda utvecklingen på detta område.
Än en gång tack för att du tog dig tiden att skriva!

Med vänlig hälsning
Hans Öqvist
Kansliråd
Regeringskansliet  
Näringsdepartementet
 Stockholm


tisdag 28 januari 2014

Nettes nya hobby

Nette har hittat en ny grej att pyssla med på kvällarna , hon knyter/flätar armband och hund halsband och koppel av fallskärms lina , Till ett halsband som är 35 cm går det åt 4 m lina. Så det är långa bitar som ska flätas ihop.
Paracord lina





Hon har hittat massor av färger , det finns med reflex i vissa linor . Just nu sitter hon och tillverkar koppel på två meter och hela golvet är fullt med utdragen lina som ska flätas. Paracord är mycket starkt  nylonrep som består av en kärna av trådar som omsluts av ett vävt yttre skal. Den används till fallskärms linor .
 550 Paracordlina har en hållfasthet på minst 550 pounds / 250 kilo.

 Repet består av ett yttre skal flätat av nylonsträngar samt 7 två-lagers nylontrådar, Paracord har länge använts av amerikanska soldater till diverse göromål i fält.
Astronauter har till och med varit utrustade med fallskärmslina och har med hjälp av detta utfört reparationer på rymdteleskop
inte bara vitt
Här är hennes sida på facebook



 Paracord har nu blivit ett populärt material bland friluftsmänniskor.där dom gör överlevnadsarmband Syftet är att de ska kunna tas med på till exempel en vandring eller jakt, för att sen kunna användas om man hamnar i en situation när man behöver ett rep.

 Det är då lätt att sprätta upp armbandet eller nyckelbandet och så har man flera meter hållbar lina att använda. Behöver man mer rep så kan man också plocka ut de inre nylontrådarna och då har man ytterligare meter att använda
reflex

. Varje år vid den "Halloween" tar vi fram en Fallskärm också och pyntar med inomhus, Det blir som ett mysigt inomhustält ,Den är stor, orange och vit,massa snören .
Här är hennes sida på facebook

söndag 26 januari 2014

fredag 24 januari 2014

Det välkända

Freda fredag fredag trallalla
Skönt trött i fötter och huvud, ligger och tittar  på Fångarna på fortet , det är på sätt och vis lite tryggt med saker som kommer igen , år efter år , som fångarna på fortet, välkänt och tryggt, snart kommer min mysmelodifestival igång också ,
Som doften av kanelbullsbak när man kommer hem ".hemtrevligt "  så vill jag ha det ibland förutsägbart
Det är bara att följa pilarna och  hoppa hem

onsdag 22 januari 2014

4 år av bloggande

Hej nu sitter jag här igen , skriver i min blogg , om en vecka är det 4 år sedan jag startade  som bloggare. häftigt !
Jag som knappt orkade skriva en post-it lapp,

.Så här började jag
torsdagen den 4:e februari 2010
Det börjar bli snöigt i mitt lilla land Nu startar min blogg Ett äventyr på Nätet

Och ett äventyr har det varit , och massa nya människor som man har man träffat och blivit vän med ,ny bloggar har jag läst.
utbytet av tankar har berikat och massor av skratt . inte en elak kommentar har det varit
  Vintern 4 feb 2010

                                                    



söndag 19 januari 2014

Dont lose youre Imagination

Julens magsjuka är slut och nu kom vintern med förkylningarna, en sammanfattning av läget.
Men allt är inte av ondo , man kanske går ner några kilo !
Yngre  blir man dessvärre inte längre,,,det blir nog ingen när jag tänker efter,årsringarna blir flera varje vinter.
Vi behåller Julen ett tag till nu när snön kom och små myser med julmusik och tänd gran , vi brukar avsluta julen om en månad med lilla julafton där vi köper en rea skinka och lägger små gåvor under granen ,
Det gäller att hålla fast känslan . snart förvandlas allt till vardag igen . ljus  färger guld och glitter doftapelsiner och kanelstänger ska ner i lådor , Min jul musiksamling ska stuvas in i garderoben  (ca 200 LP skivor och lika många CDs )
Melissas 2014

torsdag 16 januari 2014

Kronfågel har kontaktat mig

Kolla jag fick faktiskt ett svar
ang min blogg om vatten i kyckling
När jag står där och steker kycklingen så fylls hela stekpannan med vatten? jag steker inte jag kokar kycklingen
Här 


Hej Matts!

Tack för ditt mejl.
 Kronfågels kylda neutrala produkter innehåller inget vatten.
 Kronfågels frysta produkter innehåller max 13 procents marinad. Våra smaktester visar att den frysta kycklingen smakar bättre med en marinad, man upplever köttet som mörare och saftigare.

Vill man inte köpa mörad eller marinerad fryst kycklingfilé går det även utmärkt att själv frysa in.
 Önskar dig en riktigt God fortsättning på det nya året!


Med vänlig hälsning/Best regards

Nina Johansson
Konsumentkontakt, Kronfågel

onsdag 15 januari 2014

Controlaltdelete

HJÄLP  min dator börjar uppföra sig och vill inte längre. har bytt web läsare   kastat program, städat filer
Nu kör jag google crome och det funkar igen . men det känns som om min gamla webläsare  explorer 11 har lagt av . nu är det nog dags för en ny dator ,,, i wish . julen har nyss varit . något att önska sig till nästa kanske

tisdag 14 januari 2014

Vatten i kyckling och Ingen som skäms längre


Jag skulle tina en påse kycklingfilé som skulle bli lördags mat, tacogryta med tillbehör,
Jag lägger lite färdigstekt tacokyckling skuren i små bitar på en tallrik, lägg över ost in i mikron tills osten smällt, lägg på oliver, majs, sallad, tomat tacosås ,gräddfil och  ät med taco chips .
Har tyvärr ingen bild för jag åt upp hela härligheten framför tvn ….

Här är en bild från nätet i alla fall. Men här är det på köttfärs.


När jag står där och steker kycklingen så fylls hela stekpannan med vatten? jag steker inte jag kokar kycklingen, måste hälla ur pannan två gånger innan jag får börja om att steka i lite smör.
Att tillverkarna sprutar i vatten är länge känt, det vet dom flesta, men varför gör inget något åt det?

För 6 år sedan kunde man läsa detta i tidningen Publicerad 27 september 2007

Engelska Livsmedelsverket – FSA – har hittat kycklingfiléer i handeln med över 50 procent vatten. För att kunna binda så mycket vatten i kycklingköttet måste producenten dessutom tillföra en viss mängd protein från svin- eller nötkött. – Du lär inte kunna spruta in mycket mer än drygt 30 procent vatten i kyckling. Det lustiga är att många faktiskt tycker om filéer med så mycket vatten i. Det är väl för att de slipper tugga maten, säger Agneta Alderin, ansvarig för frågor kring fjäderfä hos Livsmedelsverket.
http://www.sydsvenskan.se/ekonomi/billig-kyckling-fullsprutad-med-vatten/
 

Jag har några gånger påtalat det i affären där jag köpt varan , den unga tjejen i kassan lyssnar tålmodigt och tycker som jag, att detta är vansinnigt med detta vatten,. Sedan betalar jag och går.
 Enligt EU:s regler är det fullt tillåtet att spruta vatten i kycklingköttet, så länge halten anges i innehållsdeklarationen.
En gång skrev jag en insändare till tidningen men den kom inte med. och för några år sedan när det skrevs mycket om vatten i kycklingen så skickade jag frågor till tillverkarna på mejl där dom tackar för mina synpunkter och vi hör av oss ….
Jag kan omöjligt ta mig till någon saluhall för att köpa min kyckling, närmaste är Uppsala 5  mil det skulle bli för dyrt med dessa busspriser dom har .

Har tröttnat på att  koka kycklingen i stekpannan, Men vad ska jag göra? odla själv, protestera med plakat utanför affären. Välja att inte äta mera kyckling är ett alternativ men den tysta protesten är det bara jag och min familj som hör.
Vår ekonomi får råda,när man går till affären med 50 kr i fickan och två påsar pet-flaskor i varsin näve är det inte läge att handla dyrt .
Jag  jobbade på ett Garveri för länge sedan där under älgjakten fick jägarna komma och lämna in hudarna . vi betalade kilopris , Älghudarna  var insaltade och ibland vräkte dom på salt så man fick skaka av hudarna innan vägningen. Då hände det ofta att det rullade ut stenar också. Man såg hur gubbarna tittade bort och skämdes, Men nuförtiden i mathanteringen är det INGEN som skäms!
Men vad ska  man göra?
Snälla kom med konkreta möjliga förslag,  inte  att jag ska rösta på rätt parti i valet för en förändring,,, tror inte längre på en sådan låååååååååångsiktig lösning. där EU alltid har sista ordet i alla fall.

 Supermarket chicken Brazil
Fakta: Tillsatser i kyckling

Samtliga frysta kycklingfiléer från Danmark i de svenska livsmedelskedjorna består till 80 procent av kött. Det gäller också brasilianska Seabreeze som säljs av Ica. De danska filéer som säljs under Willys och Hemköps eget märke innehåller dock 90 procent kött.

Utöver vatten, salt och socker har en del filéer upp till fyra andra tillsatser. De vanligaste är E 262 (konserveringsmedel), E 301 och E 331 (antioxidationsmedel) samt E 407 och E 451 (stabiliseringsmedel).

Av de färska kycklingfiléerna har Prisextras Basic och Coop Forums X-tra 90 procents kötthalt.

PS det finns hur mycket som helst att läsa om vatten i kyckling det är bara att googla "vatten i kyckling"
 Källa: Råd & Rön

måndag 13 januari 2014

Filmtips när man är sjuk en måndag

Aliens Återkomsten
Ni som inte har sett den -SE DEN !
Ni som redan har sett den -SE OM DEN !
Ni som rynkar på näsan och fnyser för rymdfilmer -SNYT ER OCH SE DEN
 

söndag 12 januari 2014

Förgyll din gröna vinter

Hej en ledig söndag efter  jul och nyårs bestyren och skolstarten , det är så skönt att sitta ensam när alla sover med en kopp kaffe och  en stackars glömd pepparkaka .
Jag bara njuter av att höra familjen snusa.

Nu har snön ÄNTLIGEN KOMMIT "Knirre-knarr knirre-knar snökristaller och julgrans barr" som Family four sjöng
 
Detta berättar Fialotta på Web sidan Felsjunget.
En samling av låtar man har hört fel  på texten och sjungit något annat
 
Vintervisa
Riktiga texten var: Knirre-knarr, knirre-knarr,
Snökristaller och julgransbarr
Men jag sjöng: Ge mig knark, ge mig knark
Snökristaller och julgransbarr
Övriga kommentarer: Det var faktiskt min mor som sjöng så här när hon var ung…det var på 70-talet, så texten med knark var kanske inte helt malplacerad, men hon förstod inte var snökristaller och julgransbarr kom in i bilden, var det något snubben som knarkade hallucinerade? Mamma insåg väl så småningom att det handlade om ljudet när man går i snön…!
Ålder när felet upptäcktes: 20-årsåldern


Eller denna psalm  där  Agnes sjöng "Tryggare kan ingen vara än gud lilla barnaskara"






Hittade denna skiva på en  sommarloppis  för 5 kr och den har förgyllt våran gröna December

lördag 11 januari 2014

Hjärtat i Månkarbo


Vi har en underbar ICA butik i Månkarbo
Det är hjärtat i vårat samhälle och utan den service den ger så skulle inte vi klara oss.
En trygghet och samlings punkt .
Vid ingången finns ett gammal köpmans skåp från förr, där står äldre varor ,flaskor och paket .
Som en ständig utställning .


 


 Kommer ni till Månkarbo  någon gång ,stanna gärna till  vid ICA  .
https://www.facebook.com/IcaTallen

tisdag 7 januari 2014

Pappers modeller

Jag sitter och klipper och klistrar just nu
Har laddat hem och skrivit ut detta klipphus på lite tjockare papper.
Det är 9st A4 blad av husfasad, tak trappor mm och 2st overhead plast för fönsterna och verandan .
Film huset ur en av Hitchcock skräckfilmer PSYKO från 1960

Den där Mr Bates, driver ett Motell och bor med sin döda mamma som sitter en gungstol på övervåningen.
Det är inte det lättaste, och mycket pillande , och jag skär ut en del med skalpell.



 Och klistrar in overhead film bakom som glas, lite som pepparkakshus bygge



Mother
Men super kul skräck pyssel, Jag har original film musiken på skiva och spelar den för att få den rätta stämningen.

Ni kommer väl ihåg den berömda dusch scenen ur filmen med kniven bakom draperiet !!!Marion tar en lång dusch i ett badrum. En dunkel kvinnlig gestalt smyger sig fram och hugger henne till döds med en kniv.


Till höger motellet där mordet äger rum. Till vänster huset där Norman Bates och hans mor bor




 

Här är PDF filen så du kan själv ladda ner och skriva ut denna rysliga byggmodell.
Bates House.pdf

 
                                                       Kolla in här alla monsterdiggare
 
                                      här finns mera skräckiga byggmodeller i papper HE HE HE