torsdag 31 maj 2012

Min väg

Är en bortglömd väg,
Bakom samhället en bit från gamla E 4an ligger den,
Den vackraste vägen jag känner till, En liten bit av det gamla genuina Sverige ser jag från vägen när jag promenerar där,
Det har regnat under natten så det doftar sommar blöt jord gräs och ängsblommor,
Gran och tallskogen från Upplandsåsen sträcker sig fram till dikesgrenen och på andra sidan vägen vidsträckta åkrar och ängar


.
Det är maj och gamla äppelträd vid torpet blommar, små fluffiga humlor jagar runt. Jag stannar till och känner äppelblommorna dofta starkt.
Nedanför vid vägrenen så har ännu inte liljekonvaljerna slagit ut, kan vara kallt på nätterna men midsommaren är på väg.
En svag bris kommer upp från maskrosängen och det känns som om tiden står still,


 Med ett  hav av maskrosor vid mina fötter vilar jag mig en stund.
Orörd ligger min väg som förr kanske var enda vägen till Uppsala eller Gävle


En liten höjd, på andra sidan diket skvallrar om att här har ett hus stått vid vägen, men det är för länge sedan borta,

 kvar finns bara en jordkällare, vågar inte krypa in och titta, vem vet vad som gömmer sig där…
Försommaren är varm, mitt på dagen lägger skogen en svalkande skugga på min väg.
Som om den visste att jag skulle gå där-

Jag kommer fram till där vägen vill dela sig. den vill visa mig en stig in i skogen, men jag väljer att fortsätta fram .

 Visa mig en vackrare väg än min väg, bakom Månkarbo.

Och sommaren är på väg

onsdag 30 maj 2012

Nu är det nedförsbacke...

fram till sommarlovet ! bara några dagar kvar. och det är massor man ska hinna med,
brukar städa hela lägenheten,fixa alla måsten , så man bara kan slappna av när man står där och har massa ledighet framförsig.
midsommar syns runt hörnet och liljekonvaljen har snart slagit ut.

tisdag 29 maj 2012

Tisdag den 29 Maj 2012

Och jag är trött efter en dag på jobbet,
Tänker på storbloggarna som har bloggen som sitt jobb, det vore  nått
Shoppa loss och dricka latte sedan skriva om det  och få betalt
men vem vill läsa sånt ?
Tydligen massor ! dom har hur mycket läsare som  helst.
Tänk att vara trött efter att ha bloggat en dag

söndag 27 maj 2012

Bilder av musik

 Nina Hagens röst kan man förnimma i denna digitala färg symfoni-

Själen sitter i ögonen och man lär känna personen på nåt sätt när man sitter där målar eller tecknar av säger  konstnären Connie Tornevall


Hon jobbar bland annat  med kändis porträtt i olika dator program och med pensel och färg förändrar hon ett fotografi och hittar en känslan som fångar artistens själ .
Med färg och form får hon Jimmy Henriks att nästan röra sig på duken.



Jag kan inte sluta titta på dessa bilder, dom är Rock n roll konst som exploderar i känsla rörelse och musik !

Loreens Mystik


Eric Saade

Elvis

E post :  connie@tornevall.se

TREAT YOUR MOTHER RIGHT

Grattis på Mors dag alla Mammor

Treat her right
Treat your mother right
Treat her right
Treat her right
MR. T's CHORUS:
Mother
There is no other
Like Mother
So treat Her right
Mother
I always Love Her
My Mother
So treat Her right, treat Her right


M is for the moan, and the miserable groan
from the pain that She felt when I was born

O is for the oven with it's burnin' heat
where She stood makin' sure I had something to eat

T is for the time that She stayed up at night
and took my temperature when I wasn't feelin' right

H is for the hard earned money She spent
to keep clothes on my back and try to pay da' rent

E is every wrinkle I put on Her face
and every worry that I caused when I stayed out late

The last letter R is that She taught me Respect
and for the room up in Heaven that I know She'll get

lördag 26 maj 2012

Jag vill inte vara med längre


Det finns kvicksilver i alla våra lågenergilampor och lysrör och var ska jag slänga dom ? jag vet inte, och ingen jag frågar vet eller bryr sig om den frågan.

Jag möter en mamma på väg till vår källsortering station, samtidigt som hon slänger en hel kasse lågenergilampor i glas containern,   pratar hon om hur farligt  socker  är för sina småbarn...Men vakna !

En lågenergilampa innehåller 5 mg kvicksilver per lampa. Det finns i lampan i form av små kvicksilverdroppar eller fast amalgam (en kvicksilverförening). När lampan tänds stiger temperaturen och kvicksilvret förångas. När lampan släckts och kallnar omvandlas ångan igen till kvicksilver eller amalgam. Man ska vara ohyggligt försiktig med kvicksilver och absolut inte andas in det.


Jag kommer ihåg när Kvicksilver som var i termometrarna samlades in till  slutförvaring i bergsrum, Man skulle ta sina gamla termometrar och lägga dom i en plastpåse.
Redan 1992 stiftades en lag i Sverige att inga mätinstrument innehållande kvicksilver fick köpas, säljas eller tillverkas. En kampanj för insamling av termometrar och blodtrycksmätare startade, och snart var de helt borta från sjukvården. Dagens unga läkare och sjuksköterskor har knappast sett något annat än kvicksilverfria mätapparater. Så är det dock inte i de flesta andra länder. Vi skickar allt kvicksilver avfall till Tyskland som har slutförvaring i sina saltgruvor.

Det är En skandal tycker jag hur oansvarigt det här har skötts. Det finns inget återvinningssystem och ingen information om man nu inte aktivt söker. – Den konsumentinformation som finns på lågenergilampor är närmast skandalös. I bästa fall finns det en överkorsad soptunna.

 Först ägnar man årtionden åt att rensa Sverige på kvicksilver, Gamla febertermometrar rensas bort och tandläkarna slutar att använda amalgam, i jordbruket förbud mot att behandlar utsäde med kvicksilver,  Abborre, gädda, gös och lake kan innehålla höga halter kvicksilver, men halten varierar mycket beroende på var fisken är fångad. Länsstyrelsen och kommunen har uppgifter om kvicksilverhalten i olika sjöar...Nu sprider man ut kvicksilver igen helt okontrollerat. Det är fullständigt sjukt. Jag vill inte vara med om detta.
Men hur gör vi  när vi ska lämna in våra lampor, ska man ta med mig lamporna in till en  större stad som har inlämning av miljöfarligt avfall  ?  apoteket ? nej det är nedlagt!
Risken är att många blundar och lägger det bland glas avfall.

Kemikalieinspektionens hemsida står att läsa:om en lampa går sönder
"Öppna fönster, stäng dörren, lämna rummet i 20-30 minuter. Samla upp lampresterna med en bit kartong, torka av ytor i närheten med en fuktig trasa, lägg lamprester och trasan i en glasburk med lock, märk burken med varningstext och lämna in som miljöfarligt avfall. Använd inte dammsugare, den kan finfördela kvicksilverdropparna och då ökar risken för inandning.”


Sverige införde 2009 ett totalförbud mot kvicksilver men lågenergilampor undantogs. Att andas in det metalliska kvicksilver som finns i lamporna kan i värsta fall ge skador på hjärna och njurar. Sömnbesvär, irritation och personlighetsförändringar är några exempel på vad det kan resultera i vid långvarig exponering.

Vi svenskar kastar under ett år  runt en miljon lampor i glasåtervinningen. Av dessa är 200000 lågenergilampor.


Lampans ljusålder

1879 Thomas Edison visar upp den första vanliga glödlampan.

1980 De första lågenergilamporna kommer ut på marknaden. Lågenergilampor, även kallade lysrörslampor, innehåller kvicksilver och måste lämnas till en miljöcentral eller återvinningsstation.

1993 Kvicksilvertermometrar förbjuds i Sverige. Kvicksilver kan skada centrala nervsystemet och njurarna och orsaka inlärningssvårigheter. Organiskt kvicksilver tar sig in i moderkakan. Kvinnor i fertil ålder uppmanas att inte äta viss fisk, för att den kan innehålla kvicksilver.

1 Juni 2009 Totalförbud Sveriges regering inför ett totalförbud mot kvicksilver. ”Kvicksilver är ett av de allra farligaste miljögifterna och kan vara ett hot både mot människors hälsa och mot miljön”, skriver miljödepartementet om förbudet. Lågenergilampor undantas från förbudet.

2009 Lågenergi lampan tar över
Alla matta glödlampor förbjuds i Sverige och lågenergilampor blir vanligare i butikerna. De nya lågenergilamporna väntas hålla upp till 15 gånger längre än en glödlampa. Dessutom är de betydligt mer energieffektiva. Genom att minska energiförbrukningen ska utsläppen från kolkraftverken minska.

2011 Nytt förbud
Förbud mot klara 60 watts glödlampor.

2012
Alla typer av glödlampor förbjuds.
Det finns nu bara Lågenergi lampor att köpa
Mercery Blues by Pouls Garage

http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=3253

torsdag 24 maj 2012

Varning jag är en murkelätare !


Sedan Livsmedelsverket kom med sina råd för murklor och att lite av giftet fortfarande finns kvar så har skogarna tömts kraftigt på tidiga svampplockare, för nu är murklorna här…

När dom flesta av mina vänner slutade plötsligt med att plocka och äta murklorna som kommer upp nu  på våren, så fortsätter jag att göra murkelsås till mina kotletter.

Det är en giftig svamp javisst, och man ska gärna  torka den, och lagra svampen ett år, sedan koka den i rikligt med vatten 2 gånger med byte av vatten mellan koken, innan man steker den i smör och reder med grädde.
Men det var inte bara murklor jag hittade,,, ett rådjurs huvud med horn stack upp ur mossan,
den trofen fick inte jägaren
.Just nu övergår våren till försommaren och jag är med om förvandlingen
På mina murkel stigar där går jag lätt  vilse i upplevelser.
Livsmedelsverket informerar
Utöver den kunskap vi haft under lång tid att konsumtion av stenmurkla kan ge upphov till akut förgiftning, har vi nu även vetskap om att det föreligger risk för reproduktionstoxicitet och induktion av cancer. Då det visat sig omöjligt att i tillräckligt hög grad avlägsna stenmurklans gifter har nordiska livsmedelstoxikologer i Nordiska Ministerrådets regi efter genomgång av den samlade vetenskapliga litteraturen om stenmurklan och dess gifter kommit till fullständig enighet om att det är olämpligt att äta stenmurkla

Goda råd om stenmurklan
Huvudavsikten med denna artikel är att redovisa fakta om stenmurklan och dess gifter så att den enskilde konsumenten kan avgöra om det är värt risken att förtära svampen. Den som lyder råd är vis, heter det. Vi rekommenderar alltså att du avstår från att äta stenmurklan, men naturligtvis kan ingen hindras från att plocka och äta sin egen svamp. Om du vill fortsätta att äta svampen, trots den information som givits ovan, är det viktigt att svampen tillreds på rätt sätt:

  • Färska stenmurklor ska före förtäring avgiftas genom avkokning i rikligt med vatten. Bäst är att koka svampen i två omgångar, vardera om 5 minuter. Använd cirka 3 volymer vatten till 1 volym svamp och slå bort kokvattnet efter varje kokning.
  • Torkade stenmurklor ska först blötläggas under minst 2 timmar i ca 2 dl vatten per 10 gram torkad svamp. Häll bort blötläggningsvattnet och koka murklorna på samma sätt som färska.

OBS! Använd aldrig kokvatten eller blötläggningsvatten från stenmurklor i matlagningen.

tisdag 22 maj 2012

Mammas maskrosvin,


För utrotade jag maskrosor genom att göra  vin  av dom , det vart ett sött och gott vin av dom gula blommorna
Tillverkningen av maskrosvin blev olaglig i Sverige år 1978. men det gjorde det hela lite mer spännande.

Lagen skrevs om 1994, så nu är det åter lagligt att tillverka maskrosvin.
det är jobbigt och tar tid men ett roligt sätt att andvända maskrosorna på ,
Sista gången jag skulle tillverka detta ganska jobbiga vin (mycket maskrosplock och noppning)
vart det vildgäsning i min kruka , så när jag skulle tappa upp vinet så var allt vin förvandlat till gelé
det var gott men man fick äta den med sked.

Här är Mammas gamla recept från 70 talet (hon gör godaste maskrosvinet på den här sidan staketet)

Ingredienser

3 l avstjälkade maskrosblommor allt grönt ska bort på blomman
4 l vatten
1 ½ kg strösocker
4 citroner
1  påse vingäst

  1. Plocka blommorna en solig och varm dag när de är som störst. Nyp av stjälken under blomman.jättejobbigt
  2. Koka upp vattnet.
  3. Lägg maskrosorna i ett höganäs  kruka och slå över det kokande vattnet. Låt stå övertäckt i ett dygn.
  4. Sila av blommorna och häll tillbaka vätskan i krukan
  5. Tillsätt strösockret och gästen rör om .
  6. Tvätta och skiva citronerna, lägg dem i höganäs krukan 
  7. Täck över med en handduk och låt stå ungefär en månad.
  8. Citronskivorna flyter lätt upp till ytan, tryck ned dem då och då, eller lägg en tallrik över som tyngd annars kan de börja mögla
  9. När jäsningen har upphört silas citronskivorna av
  10.  häll på flaskor och korka igen.
  11. Lagra vinet minst ett år.
På Engelska så heter maskros vin  så vackert som 
                      Dandelion wine 

onsdag 1 juli 2015

Hur du gör saft på maskrosor

Jag lyssnade till Christina i Radio Uppland som Lagar mat av ogräs,
 
Maskros saft

Koka ihop 8 dl vatten och 4 dl socker i en kastrull. Rensa maskrosor (skär bort botten och plocka bort allt grönt), mät upp 5 dl gula maskrosblomblad och tillsätt i kastrullen. Låt småkoka under lock i en timme. Sila saften i saftsil, rör ner 1 msk citronsyra. Förvara den koncentrerade maskrossaften i mindre burkar i frysen och plocka fram efter behov. Späd med vatten efter smak.


http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=6187303

måndag 21 maj 2012

Undrar hur detta kommer att sluta

Nu växer det så det knakar, och i Big Brother är dom bara 5 st nu, våren är här, undrar hur det kommer att gå..
Våren går över till sommar tror jag  och Lars kommer vinna BB

söndag 20 maj 2012

Kanske något att sätta tänderna i ?

 Läser ett reklam/tävlings inlägg från Fnulans Blogg 
. http://www.bloggfamiljen.se/fnulan/?p=11533        
  Hon skriver om ett Tandbleknings/spa Ystad saltsjöbad och hur mysigt det är att få bli ompysslad och maserad medan man bleker tänderna  http://www.ysb.se/ Fnulan säger Citat"Hela processen tog cirka två timmar och man låg bekvämt på en varm bädd! Och jag tog något som hette Nano Seal som gör att man kan äta och dricka ALLT direkt efteråt"Slut Citat

Att gå på tandbleknings /spa är väl få förunnat,men man blir sugen. undrar genast vad kostar kallaset ?
Det står ingen stans ,det tycker jag att man vill veta, som att priserna redan i skyltfönstret ska synas.
men tror att jag får nog lägga pengarna på annat.
Men detta resekitt vore latjolajban att sätta "tänderna i " TÄVLING

Mitt Tandläkarminne
När jag var 9 år skulle jag för första gången gå till tandläkaren själv,skulle laga ett hål och fick en morgon tidoch sedan skulle jag gå direkt till  skolan..jag  gick in och satte mig i väntrummet och var lite nervös.men dom skulle ropa upp  mitt namn och det var ingen fara.
men ingen ropade mitt  namn., människor kom och gick.varje gång tandsköterskan öppnade dörren för att ropa upp nästa  namn så tänkte jag ;Nu är det min tur.
men inte,,,timmarna gick.
Nu var inte jag så rådig som 9 åring att jag gick fram och frågade , rädd och blyg och hade ingen aning vad jag skulle göra, så satt jag snällt på  min stol, vågade inte ens gå på toaletten  , kunde missa min tur då !
Konstigt att Sköterskerna inte reagera på ett ensamt barn i väntrummet kan man undra.
När dom skulle stänga för kvällen då kom tandläkaren ut och frågade vad jag satt här för.då kunde jag berätta att jag väntade att någon skulle ropa upp mitt namn.Tandläkaren går in och skäller ut sköterskan som inte reagerade och jag får gå hem.
Nu hoppas jag att mitt namn ska komma upp i denna tävling.

Ett hemblekningskit Inklusive tandkrämer och munskölj och eltandborste! du hittar tävlingen på http://www.bloggfamiljen.se/fnulan/     http://www.brilliantsmile.se/

lördag 19 maj 2012

1904 byggde dom ett skjul

Då reste bonden redskaps skjulet där ute vid åkern, kraftiga stöttor med halmtak och  spån.
ett härbjär för redskap , maskiner  och hö/halm.
2011

  Senare togs väggarna bort ,behövdes till andra bodar men den stod där som ett öppet skydd i 20 år till


 108 år senare 2012 tar vårvindarna tag i det gamla skyddet och lägger ner det  i Månkarbo leran.
2012


Plåtaket tas till vara , medan resten får ligga.
I hundra år och lite till har den stått för skydd i väder och vind . tack